EyeDetect

Întrebări frecvente

Întrebări generale

Ce este EyeDetect?

EyeDetect este prima tehnologie nonintruzivă din lume folosită pentru identificarea minciunii. În 30 de minute, prin analiza comportamentului ochiului, aceasta detectează cu acuratețe minciuna. Este rentabilă, eficientă și sigură.

A fost conceput pentru prima data în 2002 și este prima soluție de detectare a minciunii prin analiza oculară. Aceiași cercetători care au pus bazele poligrafului computerizat în anul 1991, au dezvoltat și EyeDetect. Această tehnologie a primit în septembrie 2013 numele de brand EyeDetect. Este un mod nou pentru organizații de a manageria riscul și de a asigura integritatea la locul de muncă, iar pentru agențiile de aplicare a legii și agenţiile guvernamentale de a detecta minciuna. În cele din urmă, EyeDetect ajută statele, corporațiile și comunitățile să fie protejate de corupție, fraudă și amenințări.

Cât de precis este EyeDetect?

EyeDetect se poate mândri cu o acuratețe de 86% în evaluarea candidaților sau evaluarea periodică a angajaților. În studiul realizat la Tecnológico de Monterrey din Mexico, precum și într-un studiu publicat în Journal of Experimental Psychology: Applied (Sep. 2012), EyeDetect a realizat un procent de 86% acuratețe.

Fiecare participant la un test EyeDetect răspunde la întrebări, timp în care aplicația monitorizează comportamentul ochiului, după care fiecare va primi un Scor de Credibilitate Converus. O valoare a scorului cuprinsă între 50 și 99.99 demonstrează că persoana testată spune adevărul, în timp ce o valoare a scorului mai mică de 50 demonstrează că acea persoană minte. Pentru fiecare 100 subiecți care mint sau 100 subiecți care spun adevărul, în 86 de cazuri se obțin rezultate corecte. Cu alte cuvinte, EyeDetect obține 14 rezultate imprecise la 100 de subiecți testați.

Echipa de cercetători Converus caută continuu modalități de îmbunătățire a acurateții. Studiile ce urmează a fi realizate în acest domeniu vor ajuta echipa să optimizeze această tehnologie în scopul creșterii acurateții.

Cine a inventat EyeDetect?

În 2002, John C. Kircher și colegul lui, Doug Hacker, un psiholog cu expertiză în psihologia citirii, mergeau către Seattle pentru a urca pe muntele Rainier. Pe drum, ei și-au pus întrebarea dacă modificările ale mișcărilor ochiului și ale dimensiunii pupilei în timpul citirii precum și în momentul răspunsului la întrebările care vizează o infracțiune, ar putea releva sinceritatea sau nesinceritatea unei persoane. Ei s-au întrebat, de asemenea, dacă modificările încărcăturii cognitive ar putea afecta ochiul astfel încât să putem capta aceste schimbări și să fie mai exacte decât poligraful în aprecierea sincerității unei persoane. Astfel s-a născut idea unui test de tip ocular-motor pentru detectarea minciunii (ODT=ocular-motor deception test) care mai târziu a primit numele de EyeDetect.

În 2003, profesorii Kircher și Hacker, împreună cu specialiștii în științe cognitive Anne Cook și Dan Woltz, au format Converus Science Team. Aceștia au început să lucreze împreună pentru a crea și valida o soluție de tip ODT pentru detectarea minciunii. David C. Raskin s-a alăturat acestei echipe în 2009.

Trebuie subliniat faptul că profesorii Kircher and Raskin sunt oameni de știință cunoscuți la nivel international și foarte respectați în comunitatea specialiștilor în tehnica poligraf. Deseori, ei sunt consultați și țin prelegeri pe acest subiect, oferind îndrumare în domeniul poligrafului. Ei și-au publicat pentru prima data cercetările în domeniul poligraf în 1970 și apoi, timp de 10 ani, au dezvoltat primul sistem poligraf computerizat din lume, care a fost pus pe piață în 1991. Ei au recunoscut nevoia de a găsi noi metode pentru detectarea minciunii care ar putea completa poligraful deoarece acesta măsoară răspunsul emoţional și nu unul ascuns.

În aprilie 2014, după mai mult de 10 ani de la apariția acestei tehnologii, acești oameni de știință au putut vedea în sfârșit rodul muncii lor atunci când EyeDetect a fost pus pe piață.

Care studii validează tehnologia EyeDetect?

În 2006, după ce echipa de cercetători Converus a definitivat testarea acestui concept de monitorizare a comportamentului ochiului pentru detectarea minciunii, un student licențiat al Universității de Psihologie Utah ce lucra cu această echipă a publicat aceste descoperiri. Osher Dissertation a furnizat primele documente ale studiului făcut în laborator care au demonstrat eficacitatea testării ODT.

Un al doilea studiu științific oficial realizat în 2008 a confirmat eficiența tehnologiei ODT, iar rezultatele lui au fost publicate în Webb Dissertation în august 2008. În 2012, alte studii suplimentare au fost realizate. Rezultatele au fost revizuite de alți oameni de știință şi profesori și au fost publicate în 30 aprilie 2012 în Journal of Experimental Psychology: Applied.

Ținând cont că este o soluție unică pe piață, care este ideea secretă din spatele EyeDetect?

EyeDetect folosește o metodă statistică pentru a analiza independent comportamentul ocular. Datele sunt colectate și urmărite cu o camera cu infraroșu care observă, în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, modificările din comportamentul ochiului  ale persoanei examinate. Testul este administrat pe un calculator. Rezultatele obținute din analiza răspunsurilor date de persoana examinată, precum și din datele oculare, sunt transformate în Scorul de Credibilitate Converus.

Printre variabilele independente folosite de EyeDetect putem enumera: dilatarea pupilei, acuratețea răspunsului, durata răspunsului, fixația privirii, frecvența clipirii, comportamentul în citire și alte variabile. Scopul analizei regresiei logistice a acestor variabile independente este de a obține un răspuns biologic acceptabil care să descrie cele două caracteristici în cauză: credibilitatea sau minciuna.

Scorul folosit de EyeDetect intenționează să ”maximizeze probabilitatea” de clasificare în minciună sau sinceritate. Când o persoană obține un Scor de Credibilitate Converus cuprins între 1 și 49, aceasta este considerată mincinoasă. Când o persoană obține un Scor de Credibilitate Converus cuprins între 50 și 99, se consideră că spune adevărul. Datorită faptului că EyeDetect folosește o formulă statistică, există un interval al scorurilor privind credibilitatea. Cu cât Scorul de Credibilitate Converus este mai aproape de 1, cu atât probabilitatea de a minți este mai mare. Și invers, cu cât Scorul de Credibilitate Converus este mai aproape de 99, cu atât probabilitatea de a spune adevărul este mai mare. Astfel, dacă o persoană obține un Scor de Credibilitate Converus egal cu 51, 52 sau 53, probabilitatea de a spune adevărul este minimă.

Cine este Converus?

În octombrie 2009, Credibility Assessment Technologies LLC (CAT) a fost înființată pentru a dezvolta o nouă tehnologie de detectare a minciunii bazată pe ODT (ocular-motor deception test = testarea minciunii pe baza mișcării oculare). În septembrie 2013 această tehnologie a primit numele de marcă EyeDetect. Pe 12 decembrie 2013, compania s-a numit oficial Converus, Inc. Numele de Converus derivă din 2 cuvinte în latină: con (înseamnă  “cu”) și verus (înseamnă “adevăr”). Compania are sediul în Lehi, Utah, USA.

Utilizare și aplicații

Care este principala întrebuințare a EyeDetect?

EyeDetect este folosit în evaluarea candidaților pentru un job și la evaluările periodice ale angajaților. Testele măsoară participarea la furt, fraudă, spălare de bani, mită, consum de droguri, furt de identitate, infracțiuni violente, precum și primirea de foloase necuvenite la locul de muncă. EyeDetect poate fi folosit, de asemenea, pentru a verifica refugiații și solicitanții de viză, în special în scopul identificării acelora care au legături cu terorismul. Poate fi folosit și pentru investigarea unor infractori sau a altor persoane care reprezintă o amenințare pentru comunități.

Pot să-mi aduc soția, partenerul sau logodnica pentru a face un test cu EyeDetect?

Nu există un test EyeDetect care să măsoare fidelitatea sau loialitatea. EyeDetect este folosit doar în evaluarea candidaților pentru un job și la evaluările periodice ale angajaților. Testele măsoară participarea la furt, fraudă, spălare de bani, mită, consum de droguri, furt de identitate, infracțiuni violente, precum și primirea de foloase necuvenite la locul de muncă.

Ce tipuri de companii folosesc cel mai probabil EyeDetect?

În Statele Unite ale Americii, EyeDetect poate fi folosit pentru evaluarea angajaților guvernului federal, statal sau local. Aici intră agențiile naționale de securitate și de aplicare a legii.

De asemenea, EyeDetect este folosit și în toate tipurile de organizații pentru evaluarea candidaților pentru un job sau evaluările periodice ale angajaților. Testele măsoară implicarea unui candidat sau a unui angajat în infracțiuni de furt, fraudă, spălare de bani, mită, consum de droguri, furt de identitate, infracțiuni violente, precum și primirea de foloase necuvenite la locul de muncă.

Care sunt situațiile în care EyeDetect nu ar fi eficient?

EyeDetect nu este proiectat pentru o interogare într-un eveniment particular, cum ar fi cea folosită într-o interogare la poliție. EyeDetect este proiectat pentru evaluarea candidaților pentru un job sau evaluări periodice ale angajaților în toate tipurile de organizații. Testele măsoară participarea unui candidat sau a unui angajat la furt, fraudă, spălare de bani, mită, consum de droguri, furt de identitate, infracțiuni violente, precum și primirea de foloase necuvenite la locul de muncă.

Ce efect au medicamentele, alcoolul, etc. asupra rezultatului dat de un test EyeDetect?

Orice substanță sau medicament care afectează timpul de reacţie, mișcarea ochiului sau dilatarea pupilei în general va afecta înțelegerea, comportamentul ochiului și perceperea cognitivă. Rezultatele testului la o examinare cu EyeDetect vor fi compromise în această situație, făcând imposibilă stabilirea unei cocluzii cu privire la cauza investigată.

Ce alte substanțe sau situații afectează rezultatul la un test cu EyeDetect?

Situații precum un machiaj excesiv al ochilor sau unii ochelari (bifocali sau trifocali) pot afecta abilitatea unei persoane de a face testul cu EyeDetect. Persoana examinată va trece prima dată printr-un proces simplu de calibrare pentru a fi siguri că scanerul ocular poate urmări în mod eficient ochii în timpul examinării. O calibrare slabă datorată acestor condiții ar descalifica o persoană de a mai face testul. În plus, persoana care va fi examinată trebuie să știe să citească. EyeDetect include un test opţional de citire și înțelegere pentru a verifica experiența minimă de citire.

Există numeroase afecțiuni ale corpului care pot cauza dilatarea sau contractarea ochilor într-un mod în care să afecteze rezultatul testului, inclusiv tulburări care afectează hipotalamusul și trunchiul cerebral, măduva spinării sau gangliomul autonom. De asemenea, atrofia sistemică multiplă, boala Parkinson, diabetul zaharat, scleroza imultiplă, leziuni ale creierului sau coloanei, precum și boli care ar cauza hipotensiune ortostatică ar putea afecta rezultatele testului.

Din perspectivă fiziologică, orice afecțiune care afectează în mod negativ sistemul nervos autonom poate afecta rezultatele la testul cu EyeDetect.

Sistemul nervos autonom/vegetativ se împarte în: sistemul nervos simpatic și sistemul nervos parasimpatic.

Afecțiuni ce dilată pupila:
Sistemul nervos simpatic este activat ca răspuns la stres, exercițiu, expunere la căldură sau frig, glicemie scăzută, și alte provocări din mediul înconjurător.

Afecțiuni care contractă pupila:
Sistemul nervos parasimpatic este important în digestia și absorbția nutrienților, încetinirea inimii în timpul somnului, golirea vezicii urinare și a intestinului, și unele funcții sexuale.

Oboseala poate cauza contractarea pupilei, îngreunând astfel scanarea ochilor. Oboseala poate de asemenea încetini timpul de reacţie și poate afecta înțelegearea.

Cum poate să afecteze o mărturisire rezultatul unui test cu EyeDetect?

EyeDetect este proiectat pentru a detecta minciuna la persoane. Dacă o persoană recunoaşte înaintea testului cu EyeDetect, acest test nu mai este necesar pentru a detecta minciuna. Dacă o persoană a început examenul şi răspunde la întrebări cu sinceritate, admiţându-şi vinovăţia, nu se vor observa aceleaşi modificări cognitive pe care le vom observa la o persoană vinovată care vrea să-şi ascundă minciuna. De aceea, nu mai este necesar să se facă testul cu EyeDetect unei persoane care a recunoscut.

Care va fi Scorul de Credibilitate Converus dacă o persoană vinovată își recunoaște în mod cinstit vina în răspunsurile din timpul testului EyeDetect?

EyeDetect  este proiectat pentru a detecta minciuna. O persoană vinovată care răspunde cinstit la întrebările cu privire la o infracțiune nu va manifesta aceleași modificări cognitive ca o persoană vinovată care încearcă să-și ascundă minciuna. Dacă o persoană răspunde fără să mintă despre folosirea medicamentelor în timpul unui test EyeDetect, de exemplu, ea poate avea sau nu modificări cognitive. Teoretic, nu poţi prezice înainte de test dacă o persoană va trece sau nu testul în acest scenariu.

Cum funcționează

Ce măsoară EyeDetect pentru a detecta minciuna?

În timpul citirii întrebărilor de pe calculator, EyeDetect măsoară acuratețea răspunsurilor date de persoana examinată, timpul de răspuns, diametrul pupilei, comportamentul în timpul citirii și frecvența clipirii. Răspunsurile sunt în concordanță cu ipoteza dimensiunii cognitive.

Observațiile includ:

  • Indivizii vinovați – în comparație cu indivizii sinceri, în timp ce răspund la simple afirmații din test – fac mai multe erori, timpul de răspuns este mai mare, se fixează mai mult pe text, timpul de citire și recitire este mai lung.
  • Indivizii vinovați clipesc semnificativ mai puțin în timp ce prelucrează declarațiile dând un răspuns mincinos față de cazul când răspund sincer.
  • Complicii au o creștere a diametrului pupilei când răspund mincinos comparativ cu răspunsul sincer.
  • Complicii răspund mai repede, fac mai puține fixații și petrec mai puțin timp când citesc sau recitesc declarațiile despre o infracțiune pe care au comis-o în comparație cu altă infracțiune sau declarație neutră.

Mai simplu spus, o încărcătură cognitivă este asociată cu reactualizarea memoriei și folosită în distingerea răspunsurilor mincinoase de cele adevărate. Acest lucru este mai pronunțat atunci când indivizii mincinoși răspund la declarații complexe. Pentru a minți este nevoie de motivație și efort.

Care este structura sau procesul de bază al unui test EyeDetect?

Fiecare test constă într-o introducere, un test de stimulare și 5 sesiuni a câte 48 de întrebări cu răspuns adevărat/fals. Întrebările sunt referitoare atât la cele două probleme, cât și la declarații neutre. Aceleași răspunsuri sunt repetate într-o ordine aleatoare în timpul celor 5 sesiuni, iar aceste sesiuni sunt separate prin 4 sesiuni de întrebări alfa-aritmetice. (alpha arithmetic-based questions).

Unele teste poligraf tratează mai multe probleme relevante în timpul unui test. Care este rata de acuratețe pentru acele teste poligraf?

Pe scurt, testele poligraf care abordează multiple probleme (care nu sunt legate de un incident specific) pot prezenta acuratețe și eficiență scăzută. Riscul erorii crește cu gradul în care testul include un număr separat de probleme la care se poate răspunde independent cu sinceritate sau mințind. Aceste teste sunt problematice atunci când persoana testată răspunde cu sinceritate la unele probleme relevante și mint la altele mai puțin relevante.

Un studiu în domeniu realizat de Serviciul Secret al SUA (Raskin, Kircher, Honts, & Horowitz, 1988) a demonstrat că acuratețea testării, în cazul testelor cu multiple probleme evaluate, scade atunci când persoana examinată răspunde la una sau mai multe întrebări cu sinceritate, iar la una sau mai multe întrebări minte. Aceste date pledează împotriva testelor poligraf care acoperă o diversitate de probleme examinate simultan (în cadrul aceluiași test), cum ar fi abuzul de droguri, furtul, luarea de mită sau alte fapte penale etc.

Studiul citat mai sus se referă la indivizii care au fost sinceri sau nesinceri la toate întrebările relevante vs. indivizii care răspund sincer la cel puțin o întrebare relevantă și mint la cel puțin o altă întrebare relevantă. Pentru acești subiecți, aproape jumătate dintre rezultatele testelor au fost neconcludente (49%) și doar 74.5% din decizii au fost corecte.

Asociația Americană Poligraf (American Polygraph Association – APA) citează un studiu care indică nivele de precizie de 93%. Acest studiu s-a bazat pe teste poligraf realizate în scop probatoriu, pentru evenimente specifice. Cu alte cuvinte, acel studiu a analizat date din teste cu eveniment specific care fac obiectul unei anchete/cercetări; acele teste se referă doar la aspecte diferite cu privire la același eveniment.

EyeDetect utilizează un format test cunoscut ca Test de Comparare Relevantă (Relevant Comparison Test – RCT), care a fost dezvoltat pentru un sistem automatizat de screening poligraf; acest tip de test acoperă doar două aspecte relevante independente. Astfel, un test EyeDetect determină comportamentul unei persoane față de un aspect, nu vina lui asupra unui eveniment specific. Răspunsurile la aspectul relevant sunt comparate de către algoritm cu răspunsurile la cel de-al doilea aspect.

Un test poligraf care dorește să determine comportamentul față de multiple aspecte independente este mai puțin exact deoarece în acel interviu la poligraf, persoana examinată poate fi întrebată cu privire la aspecte separate pentru care ea poate să fie vinovată față de unele aspecte și nevinovată față de altele. În acele cazuri, există prea multe aspecte independente care sunt comparate.

EyeDetect este mult mai precis pentru screening (determinarea comportamentului) datorită folosirii întrebărilor legate de două aspecte similare, dar probabil fără legătură între ele.

Securitatea EyeDetect

Sunt sigure datele păstrate pe Stația EyeDetect - locul unde testele sunt administrate persoanei examinate?

Fiecare stație EyeDetect vine cu un hard disk extern securizat fabricat de DataLocker. DataLocker este criptat 256-bit AES și validat FIPS 140-2.

Toate datele obținute prin aplicarea testelor sunt păstrate pe DataLocker și pot fi accesate de persoanele care introduc o parolă pentru a intra pe hard disk. Datele obținute din teste sunt criptate folosind o cheie unică pentru fiecare persoană testată, înainte de a fi transferate în centrul nostru de datesecurizate. Odată transferate aceste date în centrul de date, ele vor fi șterse din DataLocker.

Cât de sigur este Converus Dashboard – locul în care sunt păstrate rezultatele testelor în cloud?

Aplicația web Converus Dashboard este accesibilă folosind doar autentificarea cu doi factori. Orice acces se face doar prin SSL. Doar utilizatorii autorizați ai unui cont cu drepturi adecvate pot accesa Dashboard.

Cât de sigur este Centrul de Date Converus?

Pentru a păstra și procesa datele utilizatorului colectate în timpul testării, Converus folosește servere de sine stătătoare (non-hosted) care sunt proprietatea Converus, și nu sunt deținute de un centru de date. Accesul la aceste servere este controlat de un firewall și traficul web este monitorizat pentru eliminarea oricăror amenințări informatice. Toate serverele sunt găzduite într-un centru de date certificat  SSAE 16/ISAE 3402. Accesul la  datele centrale este controlat de către un card-cheie și scanere biometrice și este monitorizat 24/7.

Pentru a păstra confidențialitatea datelor personale, poate folosi EyeDetect pentru rezultatele persoanei testate un număr alocat și nu numele ei?

Da. Dacă o organizație dorește să protejeze identitatea persoanei testate în momentul raportării rezultatelor, în timpul înregistrării, anterior începerii testului, Administratorul de test poate aloca un număr de identificare și nu numele persoanei. În plus, acesta poate alege și să nu fotografieze persoana testată. Astfel, organizația va căuta rezultatele persoanei respective pe baza numărului ID atribuit – după ce testul este efectuat, salvat și scorat.

EyeDetect și Poligraful

EyeDetect a fost proiectat pentru a înlocui poligraful?

EyeDetect poate fi folosit pentru a înlocui, în unele cazuri, și/sau completa poligraful. În realitate, EyeDetect este serviciul perfect add-on pentru examinatorii poligraf. Studiile arată că poligraful poate fi foarte precis pentru întrebări specifice unui eveniment. Cu toate acestea, studiile arată că EyeDetect are un nivel superior de precizie comparativ cu poligraful atunci când este folosit ca pre-screening al candidaților pentru un job și în evaluările periodice.

Cum este utilizat poligraful în mod obișnuit? Care este precizia medie pentru aceste utilizări?

Examinarea poligraf are în mod tipic două utilizări: pentru interogări specifice în legătură cu un incident (investigațiile folosite de poliție) și pentru screening, cum ar fi cei angajați de agențiile guvernamentale.

1) În investigarea infracțiunilor, în SUA, poligraful este utilizat pentru a determina dacă declarațiile suspecților în ceea ce privește o anume infracțiune sunt adevărate sau nu. Testul poligraf, în acest caz, este specific incidentului în cauză. Există două tipuri de întrebări folosite. În primul rând vor fi întrebările ”relevante” referitoare la incidentul specific, cum ar fi „L-ai jefuit pe Quik Mart în data de 14 iunie 2014?”. Examinatorii folosesc, de asemenea, și întrebări ”comparative” (numite și întrebări „probable-lie”), care sunt folosite pentru a stabili o reacție la întrebările intenționat vagi sau dificile, sau sunt întrebări la care este imposibil de răspuns sincer cu un răspuns absolut negativ. De exemplu, s-ar putea întreba „Când aveai vârsta între 18 și 28 de ani, ai mințit vreodată o autoritate a statului?”

Ca și concluzie a testului, examinatorul poligraf compară reacțiile fiziologice la diferitele tipuri de întrebări. Un subiect care reacționează mai puternic la întrebările relevante este considerat mincinoas. Exactitatea acestui tip de test este influențată de aptitudinile examinatorului. În condiții optime, acuratețea testelor probable-lie în investigații din penal, cu incident specific, este de aproximativ 90%. (Sursă: American Polygraph Association Ad Hoc Committee on Polygraph Techniques, 2011)

2) Diferite agenții guvernamentale din SUA folosesc testul poligraf pentru a verifica candidații la un job, angajații,  U.S. government agencies use polygraph test to screen job applicants, employees, infactorii sexuali sau eliberații condiționat. Spre deosebire de investigațiile din penal cu incident specific, aspectele relevante sunt mult mai generale, cum ar fi: „În ultimele 90 de zile, ați folosit substanțe ilegale?”

Spre deosebire de investigațiile în penal cu incident specific, cauzele relevante sunt mult mai generale, cum ar fi „În ultimele 90 de zile, ați consumat substanțe ilegale?” Generalitatea întrebărilor relevante în evaluările de screening este de dorit deoarece testul acoperă o gamă mai largă de comportamente ilegale din punctul de vedere al agenției. Cu toate acestea, generalitatea întrebărilor relevante poate conduce la o ambiguitate în mintea persoanei examinate cu privire la vina lui („Nu am folosit substanțe ilegale în ultimele 90 de zile, dar le-am folosit acum 6 luni, și știu că a fost greșit”). Generalitatea întrebărilor relevante crește de asemenea similaritatea întrebărilor de comparație, care sunt în mod intenționat vagi și generale cu privire la subiect.

Este de așteptat ca reacțiile la întrebările de comparație și cele relevante să fie similare ca dimensiune și mai puțin folositoare în diagnosticul pentru testele de screening decât pentru testele cu incident specific, crescând riscul de a avea erori de decizie fals-pozitive și fals-negative. În aceste condiții, acuratețea poligrafului se află în intervalul 65%-85%.

Care sunt diferențele între EyeDetect și poligraf?

Aparatul poligraf identifică modificările nivelului de glucocorticoid, care duce la reacții chimice precum modificări ale respirației, frecvenței cardiace și conductanței pielii (acumulare de umiditate sub piele). Astfel, un poligraf măsoară modificările fiziologice ce apar sub stresul răspunsurilor la întrebări. Aceste întrebări au ca scop a determina dacă o persoană spune adevărul sau minte. EyeDetect măsoară modificările dimensiunii pupilei și mișcările ochiului care reflectă modificările activității cerebrale în timp ce o persoană citește și răspunde la ]ntrebările unui chestionar.

Pentru poligraf, principala premisă de testare este că o persoană care minte va avea reacții emoționale mai puternice în cazul problematicii în legătură cu care a mințit. În cazul EyeDetect, principala premisă de testare este aceea că o persoană care minte va avea o creștere a încărcăturii cognitive atunci când va fi întrebat despre subiectele în legătură cu care minte.

Poate EyeDetect să fie asociat cu poligraful pentru a testa persoane?

Dacă se folosesc împreună, EyeDetect și poligraful, probabilitatea de a obține o eroare fals-negativă este mult diminuată. Notă: O eroare fals-negativă se obține atunci când se ajunge la concluzia că o persoană mincinoasă spune adevărul.

EyeDetect măsoară în primul rând procese cognitive, iar poligraful măsoară răspunsuri emoționale. Astfel, cele două teste ar fi relativ independente și ar oferi informații complementare despre statutul de mincinos/sincer al unei persoane. În cazul indivizilor vinovați, ambele teste vor da erori fals-negative la nivel minim. Când sunt folosite împreună, EyeDetect și poligraf pot atinge nivel de acuratețe de aproximativ 96.6%.

Pentru a determina această cifră, se face produsul dintre probabilitățile erorilor fals-negative pentru cele două teste. De exemplu, dacă probabilitatea erorii fals-negative pentru EyeDetect este 17% și pentru poligraf de 20%, probabilitatea ca un aplicant mincinos să treacă ambele teste ar fi de 0.17×0.20=0.034 sau 3.4%. Cu alte cuvinte, o acuratețe de 96.6%.

Este posibil să învingi testul EyeDetect, în același mod în care pretind unii că au învins un test poligraf?

Când o persoană mincinoasă inventează o poveste pentru a spune o minciună, solicitarea cognitivă și activitatea cerebrală va crește. Dacă cineva are capacitatea de a crea o poveste fără să-și modifice reactivitatea cerebrală la acest proces, atunci acea persoană va apărea mai puțin mincinoasă. Pupilele reacționează involuntar la o crește a solicitării cognitive și din acest motiv EyeDetect a demonstrat un nivel superior de acuratețe comparativ cu toate celelalte soluții de detectare a minciunii care sunt pe piață.

Care sunt avantajele EyeDetect vs. Poligraf în cazul scanării aplicanților pentru un job?

Absența întrebărilor de comparație probable-lie în cazul unui test EyeDetect elimină preocupările față de suprapunerea care poate avea loc între întrebările relevante și cele de comparație. Reacțiile la cele două seturi de întrebări relevante sunt comparate și fiecare problemă relevantă servește ca un control pentru cealaltă problemă în cauză.

O testare cu EyeDetect este aproape complet automată, ea este administrată cu ajutorul unui calculator. De aceea, validitatea testului nu depinde de îndemânarea examinatorului de a face interviul sau de abilitatea lui de a interpreta corect înregistrările fiziologice. În contradicție cu poligraful, persoana examinată cu EyeDetect nu încearcă să pară sinceră în fața examinatorului.

Testele EyeDetect pot fi dezvoltate pentru orice limbă, permițând testarea în limba maternă a persoanei testate.

O testare cu EyeDetect nu este intruzivă precum testarea cu poligraful. În timpul testării cu poligraful, sunt atașate persoanei examinate o mulțime de senzori care pot cauza discomfort. În cazul testării cu EyeDetect, deoarece scanerul ochiului monitorizează comportamentul ochiului în timpul testului, nu există senzori atașați la persoana examinată.

O testare cu EyeDetect durează aproximativ 30 minute, iar rezultatele sunt generate în 5 minute. O testare cu  poligraful durează 2-4 ore. În acest interval de timp, o companie poate efectua până la 6 testări cu EyeDetect.

Notă: EyeDetect are o limitare care nu este o problemă pentru testele poligraf ― persoana testată trebuie să știe să citească.

Minciuna

Cât de des întâlnite sunt minciunile în societatea de astăzi?

Un studiu realizat de University of Massachusetts a demonstrat că 60% dintre oamenii care vorbeau despre ei înşişi nu puteau avea o conversaţie de 10 minute fără să mintă cel puţin o singură dată. Un al studiu realizat în UK a demonstrat că bărbaţii mint de două ori mai mult decât femeile. (Sursa: http://www.today.com/health/how-one-lie-can-ruin-your-whole-day-1D80224805#).

Care sunt modalităţile prin care minciuna îţi poate face rău?

În realitate, cu cât eşti mai predispus să minţi, cu atât trebuie să inventezi detalii şi evenimente pentru a crea o poveste care să susţină minciuna. Minciunile aduc cu ele alte minciuni. Cercetările indică faptul că stresul care vine odată cu minciuna poate fi nociv şi chiar extenuant. Cu cât o persoană încearcă să susţină o poveste, cu atât va fi mai stresată şi tensionată.

Acest disconfort poate duce la mai multe efecte adverse serioase în viitor. Universitatea Columbia a demonstrat într-un studiu că oamenii stresaţi sunt predispuşi cu 27% mai mult să aibă infarct coparativ cu cei care sunt mai puţin stresaţi. Cercetători de la Stanford au realizat un studiu care măsoară efectul minciunii asupra unui grup de participanţi. Faptul că recunoşti că ai facut ceva necinstit te eliberează şi te ajută să lucrezi mai mult sau să-ţi ajuţi semenii. Pe de altă parte, persoanele care mint simt că totul este mai greu de realizat.

Gândurile mincinoase pot activa părţi ale creierului, legate de percepţie şi viziune, în acelaşi mod în care se activează când condiția fizică este la un nivel scăzut. Acest lucru poate duce la surmenaj fizic, epuizare şi stres. De aceea, cu cât minciuna este mai ”grea”, cu atât stresul este mai mare. Cercetărori de la Notre Dame au descoperit că subiecţii care au mărturisit adevărul într-un mod explicit după spunerea minciuni, şi-au îmbunătăţit relaţiile, au avut un somn mai bun, mai puţină tensiune, mai puţine dureri de cap şi gât inflamat. (Source: http://www.today.com/health/how-one-lie-can-ruin-your-whole-day-1D80224805#).

Câte moduri de a minţi sunt?

Există multe moduri de a minți. În centrul acestor metode există intenţia de a minţi. Unii mint pentru a fi protectori – ei mint pentru a se proteja de un pericol observat. Unii mint pentru a fi ”eroi” – pentru a-i proteja pe alții de un pericol. Alţii mint într-o manieră veselă, glumeață– mint pentru a prezenta o poveste într-un mod mai plăcut. Alţii mint datorită ego-ului – minciuna îi ajută să prevină o situație stânjenitoare. Odată ce lucrurile devin tot mai neplăcute, unele persoane mint pentru a-i răni pe alţii, în scopuri rău intenționate.

Alte metode de detectare a minciunii

Cât de precisă este o electroencefalogramă sau RMN ca detector de minciuni?

Cercetările au demonstrat că electroencefalograma şi RMN-ul pot atinge o acurateţe de 87%. Totuşi, ambele teste sunt intruzive (persoana examinată este conectată la instrumente medicale sau este introdusă într-un tub imens). Ambele metode sunt foarte costisitoare, necesită un echipament scump şi un personal foarte bine instruit. Din aceste motive, niciunul nu este un detector de minciuni viabil pentru grupuri mari de persoane, cum ar fi în cazul testării candidațiolor la angajare.

Cât de eficace este intuiţia ca detector de minciuni? Cu alte cuvinte, poţi observa pe cineva şi să spui dacă minte sau nu?

Studiile arată că oamenii au o precizie de 54% în a prinde persoanele care mint.(Sursa: Bond & DePaulo, 2006) Dacă acest lucru este adevărat, vei obţine aceleaşi rezultate dacă arunci o monedă.

Comportamente precum evitarea privirii, atingerea feţei sau a unei părţi de corp, acoperirea ochilor sau a feţei în timpul discuţiei s-au dovedit a nu fi indicatori de încredere ai detectării minciunii.

Pot testele de aptitudini, personalitate sau integritate să determine predilecţia unei persoane pentru a minţi?

Testele de aptitudine determină dacă o persoană este aptă pentru un job. Cu alte cuvinte, poate un candidat să îndeplinească o funcţie a unui job? Este o provocare să anticipezi dacă o persoană îşi va face treaba la locul de muncă. De asemenea, este o provocare să prezici dacă cineva va minţi, va fura sau va înşela. Ideea de bază din spatele EyeDetect este aceea că indică comportamentul recent şi cel trecut. Angajatorul poate hotărî cum să folosească această informaţie în ceea ce-l priveşte pe angajat.

Testele de personalitate încearcă să determine dacă există o potrivire cu jobul din perspectiva comportamentului viitorului posibil angajat. Provocarea într-un test de personalitate este că nu există răspunsuri corecte sau greşite. Testul va evalua dominanta unei persoane, altruismul, posibile nevroze, egoismul, psihopatii, introversia, etc. Unele teste de personalitate încearcă să evalueze dorinţa unei persoane de a pretinde că este potrivită. Testele de personalitate pentru angajare încearcă să determine tendinţele comportamentale şi stilul de a interacţiona al unei persoane. Se încearcă evaluarea aspectelor personalităţii care rămân relativ stabile pe perioada vieţii. Aceste teste încearcă, de asemenea, să prognozeze un potențial comportament al candidatului.

Testele de integritate evaluează probabilitatea ca un angajat să aibă, pe viitor, un comportament necinstit. Este o încercare de a prezice comportamentul viitor. Un test de integritate pune în discuţie comportamentul delicvent din trecut şi atitudinea faţă de onestitate, folosirea drogurilor, furtul precum şi comportamentul contraproductiv. Dacă o persoană este complet cinstită, acest test are o valoare foarte mare. Indivizii care intenționează să mintă,  nu pot fi sinceri în răspunsurile pe care le vor da.

Un studiu remarcabil intitulat „Folosirea Testelor de Integritate în evaluarea candidațiolor” analizează validitatea testelor de integritate. Studiul a fost publicat de către Office of Technology Assessment (OTA) din U.S. Congress.

Câteva puncte de interes legate de acest studiu:

Studii asupra furtului la locul de muncă
Rezultatele a cinci studii privind furtul la locul de muncă au arătat că testele de integritate clasifică incorect persoanele mincinoase ca fiind persoane cinstite (mai puţin de 6% din cei care au trecut testele, fiind identificaţi ca fiind oneşti, au furat mai târziu de la angajaţii lor). Testele clasifică incorect şi persoanele sincere ca fiind nesincere (un procent cuprins între 73% şi 97% dintre cei care nu au trecut testul, fiind identificaţi ca posibili mincinoşi, nu au furat de la angajaţi). În concluzie, rata de clasificare incorectă este cuprinsă în intervalul 18%-64%. (pp 10-11)

Studii asupra comportamentului contraproductiv la muncă
Rezultatele a trei studii asupra comportamentului contraproductiv la locul de muncă au arătat că testele de integritate clasifică incorect persoanele contraproductive ca fiind productive într-un număr cuprins între 18% to 29% din persoanele testate. Două dintre aceste studii clasifică incorect persoanele productive în persoane contraproductive într-un raport cuprins între 22% şi 29% dintre cei analizaţi. (p 11)

Eşuarea în teste a persoanelor cinstite 
Alte cercetări arată că un procent cuprins între 30% şi 60% dintre aplicanţi va eşua la un test de integritate, fiind clasificaţi ca necinstiţi. Există un procent important de oameni cinstiţi care pică acest test. (p. 12)

Cât de eficientă este evaluarea stresului în voce ca formă a detectării minciunii?

Acest tip de test este bazat pe premisa că muşchii din cutia vocală se vor contracta sau decontracta, modificând astfel sunetul vocii. Sunt măsurate inflexiuni de frecvenţă mici, involuntare sub influenţa stresului/minciunii. Studii arată că acest tip de teste au un nivel scăzut de acurateţe: 50-65%. Ceea ce înseamnă că e acelaşi lucru cu aruncarea în aer a unei monede pentru a vedea care este şansa de a fi mincinos sau nu. Sursa: Journal of Forensic Sciences, 53(1), 183-193, Hollien and Harnsberger (2008).